Suan Luang Square

Location

Phatumwan, Bangkok

 

Size Area

10 Rai (16,000 sqm)

 

Scope

Landscape Design

 

Project Status

Completed July 2015

Property Management of Chulalongkorn University

Hornor Award

General Design -

Public Space Category

TALA Professional Award 2015

1/1

Suanlung Square is an adaptive reuse of a commercial area in central Bangkok, integrating rare outdoor public space in the city’s urban fabric. Instead of razing an existing neighborhood of 200 shophouses, Landprocess and Chulalongkorn University recognized the historic value of the site. The project honors Thai vernacular past, helping to maintain the area’s cultural identity.

 

The design turns streets for cars into streets for people, and maintains a human scale absent in much new construction. Existing narrow streets were widened into tree-lined pedestrian boulevards by removing structural bays of some shophouses. Gutting sections of the buildings to their structural cores created central red-frame plazas: the concrete columns and beams remain, painted red to honor the site’s former Chinese inhabitants. Design details, like the shophouse-grate wayfinding system and the bicycle-wheel sculpture, reference the automobile and bicycle repair shops that once filled the neighborhood.

Landscape Architect

LANDPROCESS Co.,Ltd.

 

Architectural Design : LANDPROCESS Co.,Ltd.

 

Structural  Engineering : LANDPROCESS Co.,Ltd.

 

MEP Engineering :

LANDPROCESS Co.,Ltd.

 

Main Contractor :

Srithai Classic Home Co.,LTD.

 

Construction Manager :

QBIC ENGINEERS AND ARCHITECTS CO.,LTD.

 

Softscape Contractor :

BAHNMUN Co.,LTD.

 

 

 

 

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now